Helt grundlæggende så er alkoholisme når man er i en tilstand, hvor man ikke længere har kontrol over sit alkoholforbrug. Når man mister kontrollen, så ender det ud i et misbrug, og det kan være meget skadeligt for kroppen og for sindet, og skabe store problemer for dig selv, men også for de pårørende, og dem som du omgås. Alkohol er som gambling, det er ikke direkte noget som er farligt og meget skadeligt, men det kan det blive, hvis det er, at man mister sin kontrol og herredømmet over det. Derfor er det vigtigt, at man ikke venter til sidste øjeblik med at søge hjælp, da det er noget der skal tages hånd om, før det går hen og bliver noget, som du ikke længere har kontrol over, og til det findes der alkoholbehandling.
Hvad er symptomerne på alkoholisme?
Først og fremmest så er det helt store røde signal som man skal være opmærksom på, er hvis man har mistet kontrollen. Det er noget, som de fleste godt kan mærke eller fornemme, men der er også nogle som ikke mærker de mister kontrollen. Hvis man oplever blackout, altså at man glemmer det meste fra aftenen før, hvor man drak, så bør man overveje mængderne og sin tilgang til en bytur eller druk. Et andet symptom er, hvis man oplever, at dem man snakker med om det så er venner eller familie, begynder at undre sig og stille spørgsmålstegn ved indtaget af alkohol. Hvis man drikker alene, så bør man også overveje om man har kontrol, eller ej. Endnu et symptom som mange ikke rigtig overvejer, er dem som har faste rutiner. Der er mange specielt unge, som er ude og drikke hver eneste weekend, og det er en dårlig udvikling. I nogle tilfælde vil det ende med, at de begynder at indbringe hverdagene til at drikke, og så er det for alvor der, hvor man formentlig er på vej i den helt forkerte retning.
Det påvirker ikke kun den enkelte
Mange vil tænke, at et alkoholmisbrug kun rammer den enkelte, og at det er personen som sidder med problemet, som bliver påvirket, men sådan hænger det ikke sammen. Specielt familien til personen med alkoholmisbruget bliver påvirket, og bliver trist og vil hjælpe, men i mange tilfælde vil man nægte at modtage hjælp og sige man ikke har brug for det, og så opstår der i nogle tilfælde splid og uenigheder mellem familien og den enkelte. I nogle tilfælde vælger familien også at droppe alt kontakt til personen som drikker, fordi de ikke bryder sig om det, eller ikke føler de kender personen længere. Fuldkommen det samme sker ofte med vennerne, da der ikke er nogen som vil omgås en, som har problemer med alkohol og ikke har kontrol over sit eget forbrug.
Søg hjælp og få behandling
Der er flere forskellige måder og modtage behandling på. Der findes det som hedder ambulant behandling, og fordelen for mange er, at man bor hjemme under forløbet. En anden mulighed er en afrusning, hvor du får hjælp af en psykiater, som vil hjælpe dig af med dit problem med alkoholen, samtidig med, at det er din nærmeste kontaktperson i den første uge, indtil du er klar til at indgå i alkoholbehandlingens tilbagefaldsforebyggende terapi. Når den første uge er gået, så er det muligt du kan få besøg af venner og familie i weekenden. De fleste som gennemgår en behandling, vender tilbage til arbejde eller uddannelse når, at deres forløb er nået til ende. En alkoholbehandling varer som regel 30 dage i døgnbehandling, med 2-6 måneders dag- eller aftenbehandling som støtte efterfølgende.