Alkoholikere er desværre nogle af de misbrugere, der hyppigt ses i det danske land. Det kan skyldes mange ting såsom den danske alkoholkultur samt den relativt lave pris på alkohol. Netop fordi alkohol kulturelt set er så almindeligt, kan der dog godt gå et stykke tid, før man lægger mærke til, at man selv eller en af ens kære er blevet dybt afhængig af alkohol. Det er på trods af, at der findes nogle ret tydelige indikatorer og abstinenser, som bliver særligt fremtrædende, når en alkoholiker ikke har haft adgang til alkohol i længere tid.
Husk at komme i behandling for alkoholabstinenser
De mest typiske abstinenser for alkoholikere kan dog også være smarte at kende til, hvis man udmærket er klar over misbruget. Abstinenserne hos en alkoholiker, der forsøger at blive ædru, kan nemlig være ret så fysiske, og det kan helt fysisk gøre ondt, hvis man forsøger at stoppe ved hjælp af en såkaldt kold tyrker, hvor man ganske enkelt ikke indtager alkohol. På grund af de ret grumme abstinenser, der kan opstå, når en mangeårig alkoholiker pludselig forsøger at stoppe, kan det heller ikke anbefales at starte processen alene. Hvis man ønsker at stoppe sit misbrug, bør man derfor søge behandling hos professionelle, der ved præcis, hvordan man gør, samt hvordan man skal behandle abstinenserne bedst og mest hensigtsmæssigt.
En dårlig oplevelse med alkoholabstinenser en enkelt gang kan faktisk i værste tilfælde lede til, at en alkoholiker med ønsket om at stoppe ikke gør det og undlader at søge hjælp, fordi de ikke ønsker at opleve den slags igen. Det er den slags situationer, som for alt i verden bør undgås.
Sådan er abstinenserne
De mest typiske alkoholabstinenser, som altså er de abstinenser, som stort set alle alkoholikere i behandling kommer til at opleve i en eller anden udstrækning er de såkaldte akutte alkoholabstinenser. De er blevet døbt akutte, da de opstår allerede et par døgn efter at man er stoppet med at drikke. Disse tæller rysten, svedeture, dårlig mave og generelt fysisk ubehag. Disse vil ofte kræve medicinsk behandling eller som minimum at en læge eller anden professionel overværer forløbet. Netop derfor kan det være fuldstændig essentielt, at man opsøger hjælp, når man ønsker at lægge sit misbrug bag sig.
Hvor slemme disse abstinenser opleves har som regel en del at gøre med, hvor meget personen har drukket, samt i hvor lang tid de har udvist alkoholiske tendenser. Heldigvis findes der en form for abstinensmedicin, der kan få patienten til at tage det med ro, og som desuden mindsker risikoen for krampe og delirium, hvilket ellers er en ret stor risiko.
Efter abstinenserne
Efter de akutte alkoholabstinenser har lagt sig, vil mange opleve de såkaldt post akutte abstinenser. Disse varierer mere fra person til person, men kan også vare i længere tid. Heldigvis er de også knap så fysiske og derfor er de nemmere at overkomme. De post akutte abstinenser tæller ting såsom søvnproblemer, koncentrationsbesvær og følelsesmæssig ustabilitet. Der vil i det hele taget være en fase, hvor man bare føler sig enormt døsig og ked, og hvor man intet har lyst til. Dette kan være en rigtig svær periode for alkoholikeren så vel som de pårørende, og derfor er det igen vigtigt, at man husker at søge hjælp, så man ikke bare falder til flasken igen.
Det er desuden i denne periode, hvor den mere terapeutiske del af behandlingen kan indtræde, hvilket egentlig er lige så vigtigt for den tidligere alkoholikers efterfølgende liv.